Medifon tarvitsi lääkkeen tilanpuutteeseen – valinta oli Element Logic ja AutoStore

Kasvu tarvitsee tilaa. Kun Medifonin Espoossa sijaitsevan jakelukeskuksen 11 tuhatta neliötä kävivät ahtaaksi, jotain oli tehtävä. Oli joko etsittävä uudet toimitilat, kieltäydyttävä kasvumahdollisuuksista tai löydettävä tilaa säästävä ratkaisu. Pääkaupunkiseudun hankalan kiinteistötilanteen takia kasvu oli saatava mahtumaan omien seinien sisään. Apuun hankittiin Element Logic ja AutoStore, joka on markkinoiden tehokkain varastointi- ja keräilyjärjestelmä neliömetrikohtaisesti mitattuna.

Pääsimme Medifonin Jyrki Ristisen kanssa nopeasti yhteisymmärrykseen, mitä he odottavat tulevaisuudeltaan logistiikkayhtiönä. Heillä oli tehty erinomaista kehitystyötä vuosien aikana operatiivisen toiminnan kehittämiseksi. Kävimme läpi heidän liiketoimintansa lukujen kautta. Käytännössä analysoimme minkälainen kokonaisuus tulisi tukemaan heidän tulevaisuuden visiotaan ja samalla myös nykyhetkeä tilahaasteineen”, Element Logicin Suomen liiketoiminnasta vastaava Antti Lumme kertoo.

Element Logic on toimittanut useita vastaavankaltaisia AutoStore-ratkaisuja samalla sektorilla toimiville asiakkailleen.

Medifonin kaltainen kasvuyhtiö tarvitsee ratkaisun, jota voidaan skaalata liiketoiminnan kasvun mukaan ja AutoStore on modulaarisuutensa ansiosta erityisen tehokas ratkaisu kasvuyhtiön tarpeisiin. Investointi voidaan mitoittaa juuri oikeaan tarpeeseen”, jatkaa Lumme.

Automaatio liiketoiminnan tueksi

Medifon Oy on apteekkien oma tukkukauppa, jakelija sekä maahantuoja. Yhtiö on logistiikan yhteistyökumppani, jonka kautta satojen yritysten tuotteet ovat apteekkien ja muiden terveystuotteita myyvien yritysten saatavilla. Medifon jakelee omat ja jakelupäämiestensä tuotteet Espoon Juvanmalmilla sijaitsevasta jakelukeskuksestaan koko Suomeen.

Liiketoiminnassamme on kolme peruspilaria. Ensimmäinen on oma APTEEKKI-tuotesarjamme, jonka nimikemäärä on kuitenkin pienehkö. Toinen pilari on ostaa maahantuojilta heidän brändiensä tuotteita ja myydä ne eteenpäin. Se on liikevaihdollisesti samaa luokkaa kuin omien tuotteiden myynti. Kolmas, ja samalla liikevaihdollisesti merkittävin, liiketoimintamalli on muiden markkinoijien ja valmistajien lääketieteellisten tuotteiden toimittaminen apteekkeihin ja sairaaloihin. Tätä toimintaa alkoi olla mahdotonta kasvattaa, kun tila tavaroille ei olisi enää yksinkertaisesti riittänyt”, Medifonin toimitusketju- ja ICT-johtaja Jyrki Ristinen toteaa.

Päätösten aika

Jyrki Ristisellä on 30 vuoden kokemus logistiikka-alalta pääosin Pohjoismaista, Baltiasta ja Euroopasta. Hän tuntee niin toimialan kuin Medifoninkin, jossa hän on työskennellyt 11 vuotta. Toimintamallin päätöstä harkittiin huolella.

“Tuli päätösten aika. Joko muutetaan uuteen kiinteistöön tilanpuutteen takia tai sitten keksitään jokin muu ratkaisu. Pääkaupunkiseudulta ei oikein löydy tontteja eikä valmiita kiinteistöjä tavoittelemaamme laajennukseen. Aloimme miettiä, miten saisimme tavarat mahtumaan nykyiseen kiinteistöön.” Ristinen taustoittaa.

Taustatyö Element Logicin ja AutoStore-järjestelmän suhteen oli tehty huolella. Muitakin vaihtoehtoja oli pöydällä, mutta AutoStore vei lopulta voiton.

Useampiakin järjestelmätoimittajia harkittiin, mutta AutoStorea olin tutkinut jo pidemmän aikaa ja törmännyt Element Logiciin muun muassa messuilla. Sitten näin LinkedInissä Lumpeen Antin postauksen. Laitoin hänelle viestiä ja siitä se ajatus sitten lähti”, alan konkari Jyrki Ristinen taustoittaa yhteistyön alkuvaiheita.

 

 

“Ei tarvetta väistötiloille”

Medifon on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä terveysalan toimijoista Suomessa.

Nykyiset toimitilat – AutoStore-järjestelmällä vahvistettuna – mahdollistavat toimintavolyymin kasvattamisen pitkälle tulevaisuuteen. AutoStoressa Medifonin ja Jyrki Ristisen vakuutti toiminnan joustavuus sekä seisokkiajan lyhyys.

Muihin automaatioihin verrattuna AutoStoren vahvoja puolia on, että käyttöönotto voidaan pistää pystyyn ilman katkoja itse tekemisessä – esimerkiksi väistötiloja ei tarvinnut lähteä metsästämään. AutoStore-järjestelmä on sujuvammin laajennettavissa tuleviinkin ratkaisuihin, vaikkapa optiona ajattelemaamme neljää lisäkeräilypaikkaa. Tarvittaessa jopa työpäivän aikana pystytään kasvattamaan keräilypisteiden määrää. Lisäbonuksena on kaiken hoituminen fiksummin, tehokkaammin ja joustavammin. Toiminnan häiriintymättä.”, Ristinen luettelee.

Yhteistyö vaatii aina vähintään kaksi osapuolta ja tässä tapauksessa Rististä ei automaation käyttöönotto huoleta. Päinvastoin, tulevaisuus näyttää valoisalta.

Tunnelmat yhteistyöstä Element Logicin kanssa ovat oikein hyvät. Heillä on niin pätevää henkilökuntaa, että kaikki vaikuttaa ensipuraisulla todella hyvältä. Meillä on SLA-sopimus: Saamme kaiken tuen ja turvan, että laitteet ja kaikki muukin toimii jatkuvasti”, Ristinen päättää.

Medifonin syksyllä käyttönotettava avaimet käteen – ratkaisu tulee sisältämään 

  • AutoStore-keräily- ja varastointijärjestelmän
  • Element Logicin eManager WCS -ohjelmistoratkaisun
  • Kuljetinjärjestelmän, joka tukee järjestelmän tehokasta hyödyntämistä.

HALUATKO KUULLA LISÄÄ VARASTOSI OPTIMOINNISTA?

Ota yhteyttä