Verkkoapteekki Apotea ja maailman ensimmäinen AutoStoreen integroitu robottikeräysratkaisu

Ruotsin johtava verkkoapteekki Apotea asettaa varastolleen korkean vaatimustason, jotta se kykenee toimittamaan asiakkailleen noin 50 000 tilausta päivässä nopeasti, helposti ja sujuvasti. Maksimikapasiteettia on vahvistettu merkittävästi asentamalla Element Logicin AutoStore-automaatiojärjestelmä. Ensimmäistä kertaa koko prosessiin asennetaan automaatio, jossa on mukana ainutlaatuinen eOperator-kappalekeräilyrobotti, joka toimii AutoStoren kanssa kellon ympäri, myös pimeässä.

Katso video Apotean logistiikkakeskuksesta:

Apteekkituotteet ovat yksi nopeimmin kasvavista verkkokaupan aloista maailmassa. Apotea.se on Ruotsin suurin verkkoapteekki, jossa on maan kattavin valikoima. Sieltä löytyy yli 24 000 reseptivapaata tuotetta ja lähes 16 000 reseptilääkettä sekä ihmisille että eläimille. Vuodesta 2012  lähtien myynti on kasvanut noin 1,1 miljoonasta eurosta 450 miljoonaan euroon. Yritys on myös saanut useita kunniamainintoja ja palkintoja, esimerkiksi nimityksen Ruotsin suosikkiverkkokaupaksi (PostNord) vuosina 2017, 2018, 2019, 2020 ja 2021.

 

Alan johtava asiakaskokemus

Apotea pyrkii tarjoamaan sekä alan että verkkokaupan parhaan asiakaskokemuksen, jossa odotukset ylittyvät miellyttävillä ja helpoilla ostokokemuksilla, jotka vetoavat sekä olemassa oleviin että uusiin asiakkaisiin. Keskeinen osa tämän saavuttamisessa on nopeat ja tarkat toimitukset, jotka saavat alkunsa Apotean logistiikkakeskuksesta Morgongåvan yrityspuistossa, kuusi kilometriä Uppsalasta länteen. Vuonna 2018 käyttöön vihitty, kooltaan 38 000 neliömetriä oleva laitos lähettää noin miljoona pakettia kuukaudessa. Vuoden 2022 aikana yhtiö on keskittynyt merkittävästi automaatioon.

– Apotea on verkkoapteekki. Toimintakonseptimme on nopeat toimitukset, laaja valikoima ja se, että toimitamme veloituksetta, kertoo Apotean toimitusjohtaja Pär Svärdson.

 

 

Haasteisiin vastataan AutoStoren avulla

Apotean kysyntä kasvoi pandemian aikana nopeasti. Massiiviset, jatkuvasti kasvavat tilaukset asettavat suuria vaatimuksia yrityksen logistiikkakeskukselle. Asian ratkaisemiseksi Apotea on investoinut Element Logicin automaatioon, joka hoitaa koko prosessin – saapuvasta toimituksesta lähtevään toimitukseen AutoStoren, eOperatorin ja muiden lisätoimintojen avulla.

Asennus sisältää 20 000 laatikkoa (tilaa yhteensä 25 000 laatikolle), 30 AutoStore-robottia (R5) ja neljä karuselliporttia, joista kolmea käsittelee kappaleita poimiva robottikäsivarsi eOperator. Tavoitteena on optimoida toimituksia, lisätä tehokkuutta ja selviytyä paremmin suurista tilauskertojen vaihteluista. Apotean uusi asennuskokonaisuus on Element Logicin, AutoStoren, RightHand Roboticsin ja Apotean yhteistyö. Joulukuussa 2022 yritysten toimitusjohtajat ja perustajat tapasivat Apotean logistiikkakeskuksessa Ruotsissa vihkiäkseen järjestelmän käyttöön.

Pandemian aikana pohdimme kapasiteetin laajentamista, jotta voisimme siirtyä 50 000 tilauksen toimittamisesta 100 000 tilaukseen. Silloin ajattelimme Element Logicia ja AutoStorea. Kun aloimme pohtia AutoStoren asentamista, yksi liikkeellepanevista voimista oli, että pystyimme robotisoimaan tavaranpoiminnan. Oli tärkeää saada juuri sellainen ratkaisu kuin halusimme, mutta myös tuntea, että saimme ratkaisun, joka on erittäin tehokas, Pär Svärdson sanoo.

 

 

– Odotamme innolla, että pääsemme seuraamaan Apotean matkaa kohti erittäin tarkkoja toimituksia sekä energiansäästöä, alhaisempaa melutasoa ja ergonomisempia työoloja, sanoo Element Logic Groupin toimitusjohtaja Dag-Adler Blakseth.

 

Skaalautuva ratkaisu, joka on helppo integroida

AutoStore on modulaarinen ja skaalautuva robottiratkaisu tuotelaatikoiden huipputehokkaaseen säilyttämiseen. AutoStoresta noudon jälkeen tilaus menee joko suoraan toimitukseen tai takaisin täytettäväksi lisätuotteilla. Manuaaliseen varastoon verrattuna keräilyteho on AutoStoren avulla kymmenen kertaa tehokkaampaa. 

Järjestelmä koostuu kehikosta, jossa robotit poimivat ja toimittavat tavarat älykkäimmillä käytettävissä olevilla reiteillä, jotka ohjausyksikkö laskee. Robotit toimivat kellon ympäri ja lataavat itseään tarvittaessa. Robotit siirtävät laatikoita ympäriinsä ja ohjelmistolla on tieto laatikoiden sisällöstä. Satamissa poimitut tavarat toimitetaan operaattorille jatkokäsittelyä varten. Apotean logistiikkakeskuksessa tämä on integroitu saumattomasti muihin automaatioalueisiin. Alkuuni Apotean uuden kapasiteetin arvioidaan olevan 800 tilausriviä tunnissa.

– Meille oli tärkeää löytää järjestelmä, joka pystyy käsittelemään tuotekoon vaihtelut ja tilauskertymät, ja että järjestelmää voidaan laajentaa kasvaessamme, Pär Svärdson jatkaa.

 

 

eOperator – ainutlaatuinen ja itseoppiva poimintaratkaisu

eOperatorin asennus tarkoittaa, että Apotea investoi maailman edistyksellisimpään kappaleenkeräilyrobottiin, mikä tekee yrityksestä kansainvälisen edelläkävijän AutosStoresta poimivien robottien suhteen. eOperator poimii automaattisesti 24/7. Koneoppimisen avulla eOperator valitsee automaattisesti parhaan tavan käsitellä AutoStoresta poimittavaa tuotetta, mikä lisää tilauskapasiteettia sekä parantaa tavarankäsittelyä ja nopeuttaa toimitusaikaa. 

– Toimitusaika on meille erityisen tärkeää. eOperatorin avulla pystymme toimittamaan tuotteet asiakkaille nopeasti – myös öisin ja viikonloppuisin. Olemme nyt toiminnassa ympärivuorokautisesti, mikä on täysin poikkeuksellista. Saamme suuremman tuottavuuden, nopeammat toimitukset halvemmalla ja tehokkaammin. Sanat tulivat kuin luonnostaan; kyllä, tehdään tämä, jatkaa Pär Svärdson.

Apotea on vaikuttava jättiläinen ruotsalaisessa verkkokaupassa ja koska yksi heidän tärkeimmistä myyntivalteistaan ​​on nopeat ja tarkat toimitukset, tuli luonnolliseksi yhdistää heidän AutoStore-ratkaisunsa Element Logicin kappalekeräilyratkaisuun, eOperatoriin. Tuloksena on tilauskapasiteetin, tavarankäsittelyn ja toimitusajan paraneminen, sanoo Anders Bohlin, Element Logic Ruotsin myyntijohtaja.

 

 

Ruotsin vastuullisin verkkokauppa haluaa toimia suunnannäyttäjänä

Apotea ei ole vain Ruotsin markkinoiden johtava verkkoapteekki, vaan myös edelläkävijä kestävässä kehityksessä verkkokaupan alalla Sustainable Brand Indexin mukaan vuosina 2020 ja 2021. Lisäksi yritys on saavuttanut Price runnerin Sustainability of the Year -palkinnon vuonna 2022 sekä Ruotsin vastuullisimman verkkokaupan kunnianosoituksen PostNordin kuluttajatutkimuksessa vuonna 2021.

Apotean tavoitteena on pienentää ilmastojalanjälkeä koko ketjussa tuotannosta loppukuluttajaan. Logistiikkalaitos on saanut hopeatason ympäristösertifikaatin. Lisäksi logistiikkakeskuksen katolta löytyy yksi Ruotsin suurimmista aurinkokennolaitoksista. Sen sähköntuotanto kattaa koko AutoStore-järjestelmän energiankulutuksen. Laitos koostuu 5 560 aurinkokennomoduulista, joiden pinta-ala on 9 100 neliömetriä. Niiden tuottama kapasiteetti (1,5 MW) vastaa sitä, mitä 70 taloa kuluttavat vuodessa tai mitä tarvitaan sähköautolla ajamiseen 230 kertaa maailman ympäri.

– Tavoitteemme on olla Ruotsin vastuullisin yritys, mikä on sekä rohkea että kunnianhimoinen tavoite. Se on tärkeää niin ihmiskunnalle kuin ympäristöllemmekin, mutta myös kilpailukyvyllemme. Uskon, että tulevaisuuden asiakkaat vaativat yrityksiltä täysin erilaisen lähestymistavan kestävään kehitykseen kuin mitä nykyään. Katolla meillä on yksi Ruotsin suurimmista aurinkokennolaitoksista. Se koostuu 5 500 aurinkopaneelista ja tuottaa lähes kaiken tarvitsemamme energian, Pär Svärdson selvittää.

 

 

Inspiroivampi työpaikka

Pär Svärdsonin mukaan AutoStoren asentaminen Apotean logistiikkakeskukseen ei tarkoita pelkästään tilansäästöä, kustannusten pienentämistä ja varaston tehokkuuden lisäämistä. Yritys pyrkii aktiivisesti kehittämään työympäristöä sekä motivoimaan ja kannustamaan henkilöstöään.

– Monille työntekijöillämme tämä on ensimmäinen työpaikka. Monet ovat nuoria. On mielestäni hieno kehityskaari, kun tulee toimintamalliin, jossa voi aloittaa käsin tehtävällä työllä ja jatkaa siitä työskentelemään robottien ja teknologian kanssa. Matka pakettien nostelemisesta robottioperaattoriksi on varmasti opettavaista, Pär Svärdson päättää.

 

Tietoja Element Logicin ratkaisusta Apotealle:

  • 20 000 laatikkoa (tilaa yhteensä 25 000 laatikolle)
  • 30 AutoStore-robottia (R5)
  • 4 karuselliporttia
  • 3 kappaleita poimivia robottikäsivarsia (eOperator)
  • 800 tilausriviä tunnissa (arvioitu kapasiteetti)
  • 24/7 pyörivä toiminta

HALUATKO KUULLA LISÄÄ VARASTOSI OPTIMOINNISTA?

Ota yhteyttä